Ježevica – U dvorištu Osnovne škole u Ježevici sledeće nedelje, 6. oktobra, održaće se „Sabor kačamaka”.

Ovo će da bude drugi put kako se narod pod Jelicom u čačanskom kraju okuplja oko veriga i kotlića u kojima se kuva biljka iznikla u Meksiku još pre deset hiljada godina.

„Probali smo prošle jeseni i videli da ovo može postati tradicija. Zato sada očekujemo još više takmičara, domaćica ali i muškaraca veštih da ukuvaju kukuruzno brašno” – kaže za RINU Raško Joksić iz Ježevice.

Sabor počinje u 10 sati, takmičenje u 12, proglašenje pobednika je u 14, ručak za goste u 14.30 dok sportska nadmetanja kreću u 15.

Kačamak je tradicionalno jelo u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj, a zavisno od podneblja dopunjuje se i začinjava sirom, prženom svinjskom mašću, slaninom, čvarcima, spržom, mlekom, šećerom, kajmakom…

Kukuruz je iz Amerike u Evropu donet krajem 15. i početkom 16. veka, a na Balkanu se pojavo u 17. stoleću.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here