Pokret gorana Čačak osnovan je početkom februara ove godine, kao neprofitno, nevladino i dobrovoljno udruženje. Osnovni cilj ovog udruženja je unapređenje životne sredine, ali i promocija volonterizma, koji je u dužem vremenskom periodu bio gotovo zaboravljen u našoj zemlji.

Članovi ovog udruženja su profesori – predstavnici iz svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Čačka.
Prema rečima Aleksandre Strugar, predsednice ovog udruženja, jedan od prvih projekata u kome je učestvovalo ovo udruženje, je projekat „Naša šuma – naša briga“, u okviru koga je u toku prve faze na različitim lokacija u gradu posađeno 700 sadnica. U ovom projektu zajedno su učestvali profesori sa svojim učenicima kao aktivni realizatori, a podršku  im je pružilo JKP „Gradsko zelenilo“, kao nosilac projekta.

Ovakve radionice na otvorenom su omogućile da učenici dobiju korisna i praktična znanja, ali takođe da svojim radom zajedno sa svojim nastavnicima ulepšaju grad.

Takođe, Pokret gorana Čačak je, već početkom ove školske godine, na poziv Pokreta gorana Srbije uzeo učešće u projektu „Zaštita, očuvanje višenamensko korišćenje i podizanje svesti i znanja o vrednostima šuma kod mladih“. Deo ovog projekta je realizovan tokom dva dana, 30. septembra i 1. oktobra ove godine, u Brzeću na Kopaoniku. Realizacija ovog projekta ispred Pokreta gorana Čačak je podržana od strane nastavnika i direktora Osnovne škole „Ratko Mitrović“.

U okviru realizacije ovog projekta i sprovođenja Programa edukacije najmlađih pripadnika Pokreta gorana Srbije, devet učenika Osnovne škole „Ratko Mitrović“, u pratnji nastavnice Nede Šutić, imali su priliku da se upoznaju sa: pošumljavanjem, značajem šuma, Nacionalnim parkom „Kopaonik“, vrstama drveća i lekovitog bilja koje rastu na tim područjima. Učenici su imali priliku da uživaju, uče i postanu pripadnici najstarije ekološke organizacije u Srbiji i na Balkanu. U organizovanju jesenje škole i kampa, kao i radionicama za najmlađe pripadnike naše najstarije ekološke organizacije, učestvovalo je pedeset opština i gradova. Inače, realizacija ovog projekta podrazumeva tri oblasti rada: prezentacija projekta i rada Pokreta gorana srbije, determinacija biljaka i sadnja biljaka. Nastavak ove tradicionalne ekološke i volonterske akcije planiran je u novembru, gde će učenici OŠ „ Ratko Mitrović“, učestvovati u ekološkom kvizu, koji se organizuje u Beogradu.

Takođe, članovi ovog udruženja planiraju nastavak rada na na projektu „Naša šuma- naša briga“ i tokom ove jeseni u našem gradu i planirano je da u drugoj fazi u Čačku i okolini bude posađeno još 300 sadnica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here