Na gradskom trgu je danas obeležen mesec borbe protiv karcinoma dojke. Grad Čačak je po peti put uzeo aktivno učešće u obeležavanju ovog značajnog događaja koje je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje, kao i lokaknih samouprava. Brojnim prisutnim sugrađanima su se obratili zamenik gradonačelnika, predstavnici zdravstvenih ustanova, članovi Saveta za zdravlje,  podsećajući na značaj preventivnih pregleda i skrininga radi ranog otkrivanja karcinoma.

Kampanju su podržali i mališani iz predškolskih ustanova, kao i korisnici ustanove Zračak, koji su kroz igru i pesmu ulazali na značaj fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti.

Foto: Reflektor

U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli oko 15 000 žena,  što ga svrstava na drugo mesto po broju obolelih u ženskoj populaciji.

Foto: Reflektor

Najbolji vid prevencije je skrining, koji se u Srbiji sprovodi od 2015. god za žene od 50-69godina. Nažalost, odaziv je slab, pa se apeluje na sve sugrađanke da se redovno javljaju na pozive, kako bi se u slučaja dijagnostikovanja bolesti, otkrila u ranoj fazi, kako bi se primenila adekvatna terapija, a samim tim i ishod lečenja je mnogo bolji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here