Čačak – Muzička i molitvena tradicija prostrane ruske duše opčinila je Čačane koji su sinoć ispunili gradski Dom kulture, da bi sa ushićenjem slušali hor sveštenika Mitropolije sankt – peterburške, i to je bio praznik za srpsku i dabome čačansku kulturu. Rusi su koncert držali u sastavu „Dana patrijarha Pavla” koji se ove jeseni u Čačku održavaju drugu godinu zaredom i postaju kulturni događaj koji okuplja najviše publike u ovoj sredini.

„Mi smo po prvi put u Srbiji. Drago nam je što smo ovde i što pevamo za bratski narod. Radosni smo što imamo mogućnost da pevamo na koncertu koji je posvećen patrijarhu Pavlu, velikom čoveku za kojeg naravno znamo i u Rusiji.

Direktor hora sveštenik Ilija Makarov

Pevamo bogoslužbene pesme koje mi izvodimo u našim hramovima gde se molimo, a tako isto i narodne i savremene ruske arije u kojima se otkriva ruska duša. Juče smo imali koncert u Hramu Svetog Save u Beogradu, posvećen jubileju osam vekova autokefalnosti SPC i mi smo veoma srećni što dajemo doprinos tom velikom povodu” – kazao je za RINU sveštenik Ilija Makarov, direktor hora, koji svoje koncerte najčešće otvara molitvenom pesmom „Hriste Bože”, uz nezaboravne utiske slušalaca.

Ovo svešteničko pevačko društvo osnovano je 1971. godine i jedno je od uglednijih crkvenih u Rusiji. Njegovi članovi su aktivna sveštena lica, a od 2010. na čelu hora je umetnički rukovodilac i dirigent Jurij Gerasimov, klirik Spaso-preobraženskog sabora. Hor broji 25 članova, od 25 do 45 godina, a svi imaju muzičko i bogoslovsko obrazovanje. Dirigent Jurij Gerasimov poručio je, kratko:

Dirigent hora Jurij Gerasimov prima zahvalnicu od gradonačelnika Čačka

„Veoma smo srećni što smo u Srbiji i što nastupamo. Blagodarimo onima koji su nam organizovali turneju i tri koncerta u vašoj zemlji”.

Publici u krcatom Domu kulture obratio se i čačanski gradonačelnik Milun Todorović, poručujući:

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović

„Dani patrijarha Pavla jesu fantastična manifestacija, gde je pokrovitelj grad Čačak. Veliku zahvalnost dugujemo i našoj SPC i Sinodu koji nam je dao blagoslov da možemo da budemo dostojni. Dani su počeli u manastiru Blagoveštenje 27. septembra a ovo je drugi deo. Hor sveštenika Sankt – Peterburške mitropolije je sinoć gostovao u Hramu Svetog Save a sada i mi imamo čast da ih ugostimo. Dani se završavaju 2. novembra svečanom akademijom u Domu kulture gde očekujemo i patrijarha Irineja”.

Ni profesor univerziteta dr Drago Milošević, inače idejni začetnik ove priredbe, nije krio oduševljenje nastupom gostiju iz grada na severozapadu Ruske Federacije, kojeg je 1703. godine u močvari počeo da zida Petar Veliki:

„Velika je čast da nam dolazi takav hor iz jednog carskog grada Sankt Peterburga, mi smo svi presrećni i ovo je sjajno veče. Ova manifestacija se primila u narodu, a to se videlo po poseti prošle godine u velikoj sali Doma kulture koja je bila mala da primi sve koji su došli. Mislim da smo ovo izdigli na nivo koji zaslužuje lik i delo našeg počivšeg patrijarha Pavla. Mi ovom manifestacijom povezujemo narod koji ne živi samo u Srbiji nego i u drugim državama kao što je srpska Crna Gora, u gradovima srpskih zavičajaca Gacku i Prizrenu i, naravno Kućancima, rodnom selu patrijarha Pavla” – istakao je dr Milošević.

Direktor TO Čačak Vojin Jakovljević

Veliki deo posla oko ovih zbivanja pripada i Turističkoj organizaciji Čačka, čiji direktor Vojin Jakovljević kaže:
„Manifestacija se organizuje uz pomoć grada Čačka koji je glavni finansijer, a Turistička organizacija ovu manifestaciju sprovodi u delo zajedno sa Organizacionim odborom na čijem je čelu profesor Drago Milošević. Mi smo zaista počastvovani gostovanjem ovog hora. Planiramo da kroz „Dane patrijarha Pavla” uspostavimo saradnju sa kompletnim pravoslavnim svetom. Ove godine je pao izbor na Mitropoliju iz Sankt Peterburga, sledeće ćemo da vidimo nekog iz okruženja, najverovatnije iz Grčke”.

Izvor: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here