ČAČAK – Ni gej aktivisti ni organizatori “Porodične šetnje“ nisu ništa postigli kada je u pitanju položaj pripadnika LGBT populacije i kvalitet života porodica u Čačku, ocenila je poverenica Gradskog odbora Demokratske stranke u Čačku Mirjana Milenković Talović.

Ona je na ovaj način prokomentarisala dešavanja vezana za najavu navodnog održavanja gej parade u gradu na Moravi, koji su eskalirali pretprošlog petka kada se proširila informacija o LGBT performansu u centru Čačka.

Neću govoriti o tome da li je vest o nameri nekih aktivista LGBT populacije da se okupe na gradskom trgu tog petka bila lažna ili ne, jer to sa sigurnošću ne mogu da tvrdim. Ali sam sigurna u to da ni Predrag Azdejković, LGBT aktivista koji je na svom tviter nalogu pustio vest o navodnom skupu LGBT aktivista, a ni Čačani i Čačanke okupljeni u podne na trgu, kao ni učesnici “Porodične šetnje“, nisu ništa svrsishodno postigli ni u oblasti poboljšanja kvaliteta života pripadnika LGBT manjine, niti u poboljšanju kvaliteta života porodica u Čačku i celoj Srbiji. Ishod svega je samo zaoštravanje odnosa, promovisanje netolerancije, izražena polarizacija društva na još jednu temu i sve ono loše i ružno što te pojave sa sobom nose – izjavila je Milenković Talović za Morava info.

Prema njenoj oceni, tenzije koje su zbog najava o gej paradi nastale u javnosti nisu otvorile nijedno važno i ozbiljno pitanje “u vezi sa problemima pripadnika LGBT manjine, ali ni u vezi sa ozbiljnim problemima sa kojima se susreću svakodnevno sve porodice u Srbiji“.

Opet ću ponoviti ono što sam rekla i kada sam bila pitana da kažem nešto o problemu Roma i izgradnje zgrade za njihovo stanovanje u Košutnjaku, jer je situacija veoma slična. Molila bih sve da bar na trenutak izađemo iz svoje lagodne pozicije većine (Srbin-Srpkinja, pravoslavac-pravoslavka, ima dete ili decu, heteroseksualac-heteroseksualka, tj. strejt) i stavimo se u poziciju manjine kojoj život zavisi od odluka većine. Možda ipak iz te pozicije shvatimo da ne možemo uzimati ozbiljne pojave “zdravo za gotovo“ i da se sutra i mi sami možemo naći u poziciji neke manjine koja će biti ugrožena od strane bezobzirne i nepromišljene većine – kaže ona.

Poverenica čačanske organizacije DS naglašava da je poštovanje ljudskih prava osnova svih evropskih vrednosti kojima kao društvo treba da težimo, jer, “hteli, ne hteli, mi jesmo Evropa, geografski, zahvaljujući kulturološkim vezama, istorijskim činjenicama, ekonomskim, privrednim vezama i mnogim drugim“.

Ljudska prava i prava manjina ne mogu se nekad poštovati, a nekad ne, kako kad odgovara nekim pojedincima ili grupama. Jednostavno, Ustav kaže da su svi građani i građanke Srbije jednaki i da se ne sme praviti razlika u poštovanju njihovih prava. Ako Ustav poštujemo, tu je tačka, ne postoji iza ono čuveno ALI. Kao građani smo trenutno svedoci relativizacije osnovnih društvenih vrednosti, ali i ukudanja fundamentalnih sloboda od strane bahate vlasti, pa nam zbog toga nikome ne ide u prilog ovakav vid zaoštravanja odnosa među građanima koji se međusobno po nečemu razlikuju, a da pri tom te razlike ne ugrožavaju drugog. Na kraju ću ostaviti samo jedno pitanje, neka stoji otvoreno za sve nas: Šta bi se desilo prošlog petka, da su se na trgu u podne zaista pojavili aktivisti LGBT manjine? – upitala je Mirjana Milenković Talović.

Izvor: Morava info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here