ČAČAK – Čuveni austrijski pisac Peter Handke (1942) ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost još sedamdesetih godina se svojim delom svrstao se među vodeće evropske pisce, a kod nas je najviše poznat po tome što je često dolazio u Srbiju, bio žestoki protivnik bombardovanja, a neki Srbi su mu zamerali što je time podržavao Slobodana Miloševića.

Handke je u kratkoj izjavi za Radio Beograd 2 rekao da je iznenađen velikom nagradom koju je dobio.

– Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost zbog velikog priznanja koje sam dobio, hvala vam na tome i u moje ime večeras popićemo (na srpskom je izgovorio) rakiju i belo vino – poručio je austrijski pisac.

On je u izjavi za zapadne medije potvrdio da je duboko iznenađen takvom odlukom Švedske akademije.

– Posle svih tih svađa, iznenađen sam. Takva odluka je veoma hrabra za Švedsku akademiju. Zbog svih problema koje sam imao, nikada ne bih pomislio da bi mene izabrali – rekao je Handke, a prenosi N1.

Peter Handke nagrađen je za “uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva”, napisala je švedska Akademija. Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom jeziku objavljena su mu dela “Veliki pad”, “Popodne pisca”, “Juče na putu”.

Dobitnik je brojnih nagrada – Кafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja “Tomas Man” i “Milovan Vidaković”, ali i “Disove nagrade“ 2013. godine. Tada su Čačani mogli da vide velikog pisca kako sedi u lokalnim kafićima.

Izvor: Morava info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here