Saobraćajni institut CIP izradio je celokupnu projektnu dokumentaciju za dve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo i to Kuzmin-Sremska Rača sa mostom preko Save dužne 18 kilometara i Požega-Kotroman dužine 61 kilometar.

Sa glavnim izvođačem radova, turskom kompanijom Tasyapi, 8. oktobra je dogovoreno da će ova kompanija direktno ugovoriti sa CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za delove auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu.

– Povezivanjem dve relacije Kuzmin-Sremska Rača, nadalje Bjeljina-Brčko-Tuzla-Žepče-Sarajevo i Požega-Užice-Kotroman-Rogatica-Pale do Sarajeva, čine jedan prsten koji povezuje region Srbiju-Republiku Srpsku sa Bosnom i Hercegovinom – rekao je za eKapiju direktor CIP-a Milutin Ignjatović.

Projektom je na deonici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača predviđen most preko Save u dužini od 1.320 metara i oko 30 manjih mostova preko melioracionih kanala ukupne dužine oko 500 metara. Dozvoljena brzina kretanja vozila je 130 km/h.

Na deonici Požega-Kotroman predviđeno je 13 nadvožnjaka, ukupne dužine 1.524 metra, 22 tunela dužine 12.783 metra, a svaki tunel se sastoji iz dve tunelske cevi za po jedan smer vožnje. Na toj deonici projektovana su i 62 mosta, ukupne dužine 14.517 metara. Dozvoljena brzina kretanja vozila je 100 km/h.

Na deonici Kuzmin-Sremska Rača predviđen je zajednički granični prelaz na srpskoj strani.

– Tip graničnog prelaza definiše se međunarodnim sporazumom Srbije i BiH. Na graničnim prelazima vrši se kontrola robe i putnika, od strane MUP-a i Uprave carina, kao i fitosanitarni i veterinarski pregledi. Procedure se obavljaju na putničkim i teretnim terminalima, formiranim posebno za ulaz i izlaz iz zemlje. Da bi se omogućio efikasan rad svih službi za obavljanje predviđenih tehnoloških procedura uz potrebnu bezbednost, planirani su potrebni sadržaji: odgovarajući broj saobraćajnih traka, parkinga za putnička i teretna vozila, kolske vage, objekti, nadstrešnice, kabine i kompletna infrastruktura (hidrotehnička, elektroenergetska, telekomunikaciona, saobraćajna i sl.) – rekao je Ignjatović.

Podsetimo, gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a nedavno su radovi i ozvaničeni polaganjem kamena temeljca predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Rok za izgradnju je dve i po godine. Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 mlrd EUR, od čega je oko 220 mil EUR vrednost izgradnje deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 mil EUR deonica Požega-Kotroman.

Izvor: ekapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here