Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, sa kojom je razgovarala o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa “Policy Coordination Instrument” (PCI), navodi se u saopštenju Vlade.

“Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Republike Srbije i istakao da se aktivnosti iz aktuelnog programa sprovode u skladu sa predviđenim rokovima”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju se dodaje da je Martejn istakao da uprkos usporavanju svetske ekonomije neće smanjiti projekciju rasta Republici Srbiji za 2019. godinu, te da MMF smatra da je moguće dostići rast od 3,5 odsto.

“Predsednica Vlade Ana Brnabić je istakla da je sigurna da će biti dostignut rast od 3,5 odsto, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine industrija oporavlja, te da se očekuju visoke stopa rasta u trećem i četvrtom kvartalu”, saopšteno je iz Vlade.

Brnabićeva je, navode iz Vlade, takođe rekla i da je zabrinuta zbog globalnog usporavanja ekonomije, te da na Srbiju najviše može da utiče usporavanja rasta u Nemačkoj i Italiji, s obzirom na to da su te zemlje najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije i da je zbog toga je važno da domaća ekonomija postane što otpornija na spoljne faktore.

Istakla je da se sledeće godine očekuje otvaranje novih fabrika, jačanje proizvodnje, te da očekuje da će sve to da utiče na dodatno jačanje industrije.

Smatra da je “realno dostići stopu rasta od četiri odsto sledeće godine”, te da je “važno da se u budućnosti ekonomija zasniva na inovacijama, ako vlada želi još veći rast u godinama koje dolaze”.

Iz Vlade kažu da su se sagovornici saglasili da je dobar model da penzije rastu u skladu sa tzv. “švajcarskom formulom”, i to od 1. januara 2020. godine, s obzirom na to da se penzije po njemu usklađuju u odnosu na rast plata i inflaciju.

“Aranžman PCI odobren je Republici Srbiji u julu 2018. godine i trajaće do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovođenje strukturnih reformi”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here