Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potvrdio je večeras u Beogradu da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44.

Medvedev je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle sastanka, rekao:

Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima – mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje. Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke naših srpskih prijatelja prema EU.

Niko nije protiv istorijske nauke, ali postoje crne strane i svetle strane u istoriji i to ne sme da bude predmet trgovine. Ja ne idealizujem države, ali narodi su istiniti tvorci istorije, oni su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od logora, kazni, ubijanja i ropstva“, kazao je Medvedev.

On je dodao da na nas sve više pada odgovornost za pamćenje istorije.

Naš je zadatak da imamo pragmatične odnose, jer ćemo onda imati budućnost. Prijateljstva koja su zasnovana na pragmatizmu su naša deviza za budućnost. Ako mi potpisujemo ovakve sporazume, znači da mi jedni drugima verujemo, a to je veoma važno“, poručio je Medvedev.

Medvedev je u Srbiji povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here