Priboj – Sinoć je u pribojskom Domu kulture “Pivo Karamatijevića” zvanično otvorena sedmi sedmi po redu festival “Dani Danila Lazovića” pod sloganom “Poezija su ljudi”, a upravo je Danilo Lazović, bard srpskog glumišta, čije se ime, delo i umetnička veličina slavi, najbolji je primer za to da su poezija ljudi.

“Ovogodišnji festival, baš zbog toga, okrenut je ljudima, njihovim životima, problemima, radostima i svemu onome što ovaj život čini, takvim kakav jeste. U tome je presudna uloga umetnosti i poezije. Prepoznati, oplemeniti i opomenuti da je život dar, a umetnost njegov najbolji prijatelj”, kazao je direktor festivala Milorad Damjanović prilikom svečanog otvaranja festivala.

On je istakao da će kao i prošlih godina, publika biti u prilici da vidi vrhunska pozorišna ostvarenja, prisustvuje razgovorima sa najistaknutijim dramskim umetnicima, prati interesantne radionice i podrži mnogo mladih studenata iz zemlje i regiona koji dolaze da se nadmeću u govorenju poezije u Priboju, gradu koji se slobodno može nazvati gradom poezije.

Inače, ovogodišnji festival otvoren je izložbom „Velikani srpskog pozorišta“ koja je nastala na osnovu konkursa koji su raspisala udruženje građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova i Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva. Autor projekta je Dragan Despot Đorđević.

Pored izložbe, pribojska publika i gosti festivala mogli su da uživaju u koncertu pod nazivom „Muzika pokretnih slika“ koji izvodi „Trio Kazablanka“ u čijem sastavu su: Branislava Podrumac, sopran, Nataša Radovanović, sopran i Aleksandar Stefanović, klavir.

Na Velikoj sceni Doma kulture odigrana je predstava “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta.

Pozorišna predstava „Trpele“ se, u širem smislu, bavi nasiljem prema ženama, ali kao osnovnu temu istraživanja ima trenutak u kome te žene odluče da se suprotstave. Ova predstava bila je u selekciji mnogih domaćih i regionalnih festivala na kojima je osvojila brojne nagrade: Sterijina nagrada publike za najbolju predstavu, Sterijina nagrada za scenski pokret (dodeljena Mariji Milenković), nagradu na Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjoj Luci, nagradu „Korak u hrabrost“, RTRS-a, nagradu za najbolju predstavu na festivalu „Teatar u jednom dejstvu, specijalnu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru i nagradu publike za najbolju predstavu na „Joakim festu“, glavnu nagradu festivala za najbolju predstavu, Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu itd.

Režiju potpisuje Boban Skerlić, a tekst Milena Depolo i Boban Skerlić. U predstavi igraju: Danica Ristoivski, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Nataša Marković, Milica Zarić i Slađana Vlajović.

Izvor: Gzs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here