U Centru za iks nož Kliničkog centra Srbije, za godinu dana, od kada je otvoren, lečeno je 509 obolelih. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je država Srbija, lečeći pacijente na iks i gama nožu, za poslednje četiri godine uštedela 40 miliona evra.

Zlatibor Lončar je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo.

Razgovor Ane Stamenković sa ministrom Zlatiborom Lončarom

Lončar objašnjava da je trend u savremenoj medicini da se onkološki pacijenti prvo tretiraju na iks nožu, gama nožu ili neko sličnom aparatu i da se tek onda primenjuje operativno lečenje.

Gama nož se koristi za lečenja tumora u glavi i vratu i tretiranje metastaza, dok se iks nož primenjuje na celom telu.

Ministar napominje da, pored iks noža koji Srbija ima godinu dana, već četiri godine koristi gama nož kojim je tretirano 2.965 pacijenata.

“Prosečno, cena tretmana u inostranstvo je 10.000 evra, znači oko 30 miliona evra smo uštedeli za četiri godine lečeći pacijente na gama nožu, a za godinu dana smo na 509 pacijenata na iks nožu uštedeli deset miliona evra”, ističe Lončar.

Pre toga, podseća ministar, mali broj pacijenata je odlazio u inostranstvo, a mnogi nisu ni dočekali tretman ovim savremenim aparatima.

U Srbiji od raka godišnje oboli 35.000 ljudi.

Ministar Lončar je najavio da će, pored nabavke nove opreme, država nastaviti da pomaže i lečenje dece u inostranstvu.

“Osnovan je budžetski fond, koga nije bilo. Preko budžetskog fonda do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze i 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu. Za to smo do sada dali 950 miliona dinara “, istakao je ministar zdravlja.

Pored toga, naglasio je Lončar, više od sedam milijardi dinara izdvaja se za lečenje osoba koji boluju od retkih bolesti.

Država može i hoće više, poručuje ministar zdravlja, i apeluje na građane da imaju u vidu sve što je već učinjeno tokom poslednjih nekoliko godina.

Izvor: Rts

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here