U sklopu aktivnosti na pripremi svoje dugoročne strategije i programa pomoći u Srbiji, USAID misija sprovodi studiju potencijala Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Kako bi se delegacija USAID-a upoznala sa najznačajnijim aktivnostima i potrebama u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, članovi Upravnog odbora “Unije Čačak 2000” pozvali su zainteresovane firme na sastanak, koji je održan u utorak, 22. oktobra u sedištu udruženja.

Na početku sastanka Adam Zimonjić, direktor “Unije Čačak 2000” je pozdravio prisutne i otvorio sastanak. On je napomenuo i da je ovo udruženje 2004. godine realizovalo USAID projekat za nabavku opreme i unapređenje intelektualnog kapaciteta.

“Nadamo se da će i ovaj sastanak biti od koristi u cilju smanjenja potrošnje i primene obnovljivih izvora energije”, istakao je Zimonjić.

Aleksandar Macura, jedan od saradnika na ovom USAID petogodišnjem studijskom programu, istakao da je jedna od oblasti upravo energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

“Cilj ove posete je da saznamo na koji način firme troše energiju, visinu troškova koje izdvajaju za utrošenu energiju i koliko su informisane o savremenim tehnologijama očuvanja obnovljivih izvora energije”, kazao je Macura.

Postupno se razgovaralo o upotrebi kotlova na pelet i biološki sečeni otpad, korišćenju zemnog gasa, toplotnih pumpi i solarnih panela, kao i o institucijama koje bi trebale da pomognu kroz podsticajna sredstva ili subvencije.

Aleksandra Novikova, saradnica za sprovođenje programa USAID-a, postavila je nekoliko pitanja koja se tiču merenja snage električne energije koja se koristi, koji su kriterijumi kada se kupuju kotlovi za grejanje, da li se razmatra u kojoj meri utiču na zagađenje životne sredine i da li postoji određeni on line portal, kao sistem informisanje o ovoj tematici.

Kao zajednički predlog, prisuni su istakli da je potrebno pristupiti granskom problemu na osnovu dijagnostike stanja u svim firmama koje su zainteresovane i po mogućstvu da se sprovede uz podršku USAID-a. Macura i Novikova prihvatili su predlog koji će istaći u kompletnom zapisniku sa ovog sastanka.

Radnom sastanku je prisustvovalo dvanaest učesnika iz sledećih firmi: Interfood 60, Tetragon, Polo, Inhrom, Binmetal, Noleko (ćerka firma Uniprometa)  i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here