Broj krivičnih dela koje počine lica mlađa od 14 godina je u porastu. Zakon je tu nemoćan, a ljudi očekuju pravdu od države, jer se maloletni prestupnici u većini slučajeva vraćaju izvršenju krivičnih dela i to je ono što pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova uvodi u začarani krug.

“Predlažem pooštravanje sankcija kako bi se rešio ovaj problem. Prag i granica su spušteni i očigledan je porast ovog problema. Moramo zaštiti našu decu od vršnjačkog nasilja u školama. Neophodna je promena Krivičnog zakonika”, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović prilikom posete PU u Čačku.

On je istakao da je pooštravanje sankcija jedino rešenje protiv vršnjačkog nasilja, koje je sve češća pojava u Srbiji.

“Šta da kažemo za dete od 11 godina koje svog vršnjaka udari bejzbol palicom u glavu? Zbog svojih godina ne može odgovarati pred zakonom i da li se onda nameće pitanje da to dete može da radi šta hoće. To je nedopustivo. Ne možemo dozvoliti niko da bude žrtva bilo koga”, rekao je Stefanović i dodaje da u ovom slučaju najveću ulogu imaju roditelji.

“Ne može policija da vaspitava decu. Vaspitanje polazi iz kuće, a zatim ulogu preuzima škola. Policija, međutim mora biti usmerena na najbitnija mesta, stoga je neophodno video-nadzorom povezati škole i policijske uprave”, naglašava ministar Stefanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here