Mesec jun 2019. godine za većinu Dragačevaca u kalendar će biti upisan crnim slovima. U poplavama je stradalo 256 domaćinstava, a njihov život jedva se vratio normalnom toku. Početkom oktobra krenuli su radovi na izgradnji zaštitnog bedema u Đeraću, koji će biti duplo veći od prethodnog, a meštani se nadaju da od sad nema više razloga za strah od elementarnih nepogoda.

“Moja kuća plavljena je 15 puta, valjda je tome kanačno došao kraj moći ćemo konačnon mirno da spavamo. Svaku kišu dočekivali smo sa strahom, ali od sad će biti drugačije. Osećamo se sigurnije i bezbednije”, kaže za RINU, Đorđe Matijašević iz Đeraća.

Vodena stihija opustošila je njegovo domaćinstvo. Petočlana porodica snalazila se kako je morala, ali su Matijaševići ipak zadovoljni jer se pokazalo da u ovom teškom trenutku nisu sami, ostavljeni od svih.

“Ni kašika nam nije ostala, pa smo se snalazili kako smo morali. Pomogla nam je opština, fabrika “MB Namenska”, nisu nas zaboravili, pa smo korak po korak upseli da opremimo prizemlje”, priča Đorđe.

Da dobri ljudi ne miruju i pomažu drugima u nevolji, dokaz je i Sabor kola srpskih sestara koje su uložile sve svoje napore, skupile novac i poplavljenim porodicama donirale ono što je najneophodnije, a u kuću Matijaševića stigao je nov zamrzivač.

“Kola srpskih sestara sastala su se u maju, formirala Sabor i dogovorile smo se da zajedno pomažemo onima kojima je to potrebno. Sudbina je htela da samo deset dana nakon toga ovaj kraj pogode strašne poplave i odmah smo reagovale. Pomogle smo porodice u Trbušanima, Đeraću, Turici i Viči i uručili ono što su rekli da im je neophodno”, izjavila je Ljiljana Stojanović, predsednica Sabora kola srpskih sestara.

Bilo, ne ponovilo se – kažu Dragačevci i željno očekuju kraj izgradnje zaštitinog bedema u Đeraću koji je planiran za kraj godine.

“Vrednost radova 78 miliona dinara koje finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, a radove izvodi firma „Jugokop”.Obaveza lokalne samouprave je otkup gotovo 10 hektara zemlje između bedema i reke Bjelice kako bi se ta zemlja koristila kao pozajmište. Na Skupštini je pokrenuta procedura za otkup zemljišta, gotovo svi vlasnici su dali saglasnost i radovi se odvijaju bez problema”, izjavio je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

IZVOR: RINA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here