Premijerka Ana Brnabić nastavila je posetu Kini obilaskom provincije Džeđang, jedne od privredno najrazvijenijih oblasti, i posetom njenom sedištu, gradu Hangdžou. Ona je izjavila da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko “Alipeja” – platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu.

“Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa Alipejom za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji”, rekla je Brnabićeva i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Ona je navela da su u toku razgovori, koje sa srpske strane vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Oni idu dobro, razgovaraju sa jednom komercijalnom bankom i očekujem da ćemo to brzo završiti”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa “Alibabom” i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

“Ne mogu da kažem da će oni otvoriti razvojni centar, ali mi ćemo dati sve od sebe”, rekla je premijerka.

Podsetila je da je Srbija sada, zahvaljujući izmenama pravnog okvira i poreskog okruženja, od januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evropi za ulaganje u istraživanja i razvoj, inovacije i stvaranje intelektualne svojine.

“Neka počnu malo i videće da imamo kvalitet i potencijal, a svako ko je do sada uložio u Srbiji, odlučio je da se dalje razvija. Porez koji se plaća na profit za intelektualnu svojinu razvijenu u Srbiju je samo tri odsto. Zato mislim da smo najbolji mogući partner za ovakve kompanije”, rekla je Brnabićeva.

Džeđang – jedan od najbogatijih regiona Kine 

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog posete kompanijama u kineskoj provinciji Džeđang, koja je u Kini poznata kao provincija čiji se ekonomski razvoj zasniva upravo na digitalnoj ekonomiji.

Navela je da je to jedan od najbogatijih regiona Kine, da čak 41,5 odsto BDP-a u ovom regionu dolazi od digitalne ekonomije, kao i da je to jedna od šest pilot zona za inovacije, istraživanje i razvoj u Kini.

“Nema boljeg mesta, možda čak ni na svetu, da vidimo napredne tehnologije i razgovaramo sa potencijalnim partnerima o investicijama u Srbiji”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Primetila je i da su kompanije koje je danas obišla osnovane pre samo dve decenije, a danas zapošljavaju i 100.000 ljudi, što pokazuje da kada postoje podrška države, otvoren ekonomski sistem, dobra sredina za inovacije može i svet da se promeni za 25 godina, a ne jedna zemlja.

“Ovo sve pokazuje koliko Srbija potencijala ima i koliko može brzo da trči, posebno ako uspemo da napravimo ovakva partnerstva. Onda pričamo o potpuno drugačijoj zemlji za sedam do deset godina”, rekla je Brnabićeva.

Upitana koji bi od sistema koji je danas videla u Kini, volela da vidi u Srbiji, odgovorila je kratko: sve.

“Sve sisteme bih volela i trudiću se da sve od ovoga imamo u Srbiji. I ne samo da imamo sve u Srbiji, već je moja želja da Srbija bude evropski centar za ove softvere, virtuelne platforme, klaud sisteme… Da sve to za Evropu bude u Srbiji”, zaključila je Brnabićeva.

Obilazak “Alibabe” 

Hangdžou je jedan od pilot gradova za razvoj 5G mreže, a premijerka Srbije je u tom gradu obišla neke od najvažnijih kineskih kompanija – “Alibabu”, “Hikvižn” (Hikvision) i hajtek park “Drim taun” (Dream town).

Premijerka je, u pratnji ministara koji sa njom borave u Kini, posetila muzej “Alibaba grupe”, a na samom ulazu, na velikom video-bimu, srpsku delegaciju je dočekala dobrodošlica ispisana na srpskom jeziku, ćirilicom.

Predsednicu srpske vlade dočekao je prvi čovek “Alibabe” Džang Jong, koji joj je bio “vodič” u muzeju, u kojem su predstavljene inovativna rešenja te kompanije, koja pokazuju zašto je “Alibaba” prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.

Brnabićeva je Džangu poklonila tradicionalan srpski pojas koji su nosili muškarci uz nošnju, vezen zlatnim koncem, a od njega je na poklon dobila figuru “Alibabe” od crvenog porcelana, koji, veruju domaćini, donosi sreću.

Premijerka je obišla i kompaniju “Hikvižn”, u kojem je, između ostalog mogao da se vidi i softver za prepoznavanje lica – na osnovu skeniranog lica, softver prepoznaje pol, godine starosti i visinu jedne osobe.

“Zemlja ribe i pirinča” 

Provincija Džeđang nalazi se na srednjem istoku Kine i izlazi na Istočno kinesko more. Ima 57 miliona stanovnika i deseta je po veličini u Kini.

Smatra se jednom od najbogatijih kineskih provincija – četvrta je po svom BDP-u i peta po BDP-u po glavi stanovnika.

Poznata je u Kini kao “Zemlja ribe i pirinča”.

Provincija sve više zasniva svoj razvoj upravo na digitalnoj ekonomiji, koju pokreću “Alibaba” i mnoštvo malih i srednjih kompanija.

Za razliku od Šangaja, koji se smatra “bastionom” državnog sektora, Džeđang provincija je druga u Kini po snazi privatnog preduzetništva.

Premijerka je, sa delegacijom, iz Šangaja u Hangdžou stigla brzim vozom, koji je udaljenost od gotovo 200 kilometara prešao za samo 45 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here