Meštani sela Banjica nadomak Čačka četrdeset godina su čekali asfaltiranje puta za Parezanoviće u dužini od oko dva kilometra. Konačno su dočekali taj dan i proslavili ga uz bogatu gozbu i muziku. Izvedene radove koje je finansirala Vlada Srbije obišao je i gradonačlenik Čačka Milun Todorović sa svojim saradnicima.

Selo Banjica ima oko 100 domaćinstava i 350 stanovnika i poznato je kao kraj gde su meštani posvećeni uzgoju voća. Ne kriju radost što su konačno dobili asfaltiranu deonicu puta koja će im svedoče umnogome olakšati svakodnevni život.

Četrdeset godina se narod u ovoj mesnoj zajednici nadao i očekivao da se ovaj put odradi. Konačno je došao i taj dan. Put je od velikog značaja zbog opstanka na selu“, navodi predsednik MZ Banjica Radovan Terzić.

Ovde ima još uvek omaldine i dece i nije džaba ulagati u ova naša brada jer ova su brda plodna i blagorodna. Kad smo pomisli da su svi redom od nas digli ruke, razuverili su nas i pokazali da nismo ostavljeni i zaboravljeni“, ne krije emocije meštanin Zoran Parezanović.

Bilo je katastrofa, slabo prohodno, kiša odnese put, kada je sneg nosili smo decu, nismo mogli da priđemo kućama“, opisuje kako je bilo bez asfalta meštanka Sanja Marinković.

Grad više nije daleko za sve meštane Banjice koji putuju na posao, školu ili vrtić, a da tako bude postarala se Vlada Srbije koja je preko JP „Putevi Srbije“ uložila 13 miliona dinara za asfaltiranje ove deonice puta kako bi i na taj način zadržala mlade na selu i podstakla one koji su otišli da se vrate.

Ono što me raduje, kraj ovog puta od dva kilometra živi 25 dece. Mališani koji su ovde rođeni, uče u okolnim školama. Sada mnogo bolji uslovi za njihovo odrastanje, kao i za sve aktivnosti koje meštani Banjice imaju“, izjavio je gradonačelnik Milun Todorović.

Put za Parezanoviće važan je i zato što spaja sela Ježevicu i Viljušu i jednim krakom prilaz manastiru Stjenik. Do kraja građevinske sezone, ali i na proleće naredne godine planirano je asfaltiranje i u drugim delovima Čačka.

Još dosta puteva u Atenici, Košutnjaku, Ljubiću, što se sela tiče dosta aktivnosti. Svaki dan ćemo biti na terenu. Put Grujanska kosa u Ježevici koji je zaista bio možda najlošiji, pored puta u Mojsinju za banju, sa mnogo meštana, voćara, dece, u toku ove nedelje ćemo i taj put staviti u funkciju. I dosta još puteva u Slatini, Mrčajevcima, Gornjoj Gorevnici, Katrzi, Vranićima, Milićevcima, Prijevoru. Nastavićemo i naredne godine asfaltiranje svih onih puteva koji će u ovoj godini biti tamponirani. Nećemo stati ni na proleće sledeće godine“, obećava gradonačelnik Todorović.

Prema rečima Todorovića, ove godine u putnu infrastrukturu na području Čačka biće uloženo više od milijardu dinara iz republičkog i lokalnog budžeta. Najavio je da bi do kraja novembra trebalo da bude završena i izgradnja ulice 10 do stare mlekare.

Izvor: Infopress

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here