Direktoru javnog preduzeća sledi smena ako promoviše partiju i za to koristi službene prostorije, vozila ili inventar bez naknade. I ne samo zbog toga. U prvom članu izmena zakona predviđena je i sankcija.

Prema predlogu dopuna zakona, direktoru preti smena ako zahteva od zaposlenih da podrže kandidate na izborima.

Direktor će biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene, a on to nije sprečio, navodi se u tekstu predloga.

Dopuna zakona propisuje i novčane kazne za odgovorna lica koja prekrše pravila od 50.000 do 150.000 dinara.

Članom 70 stavom 1. Zakona o javnim preduzećima utvrđena je zabrana korišćenja imovine, aktivnosti, imena i vizuelnog identiteta javnog preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje, kao i svaka druga upotreba javnih preduzeća u političke svrhe.

Predstavnici vlasti podsećaju da slične odredbe već postoje i u Zakonu o finsaniranju izbornih aktivnosti. Napominju da je to korak ka boljim izbornim uslovima.

Poslanik SNS-a Veroljub Arsić kaže da će Srpska napredna stranka i Vlada aktivno učestvovati u reformi izbornog procesa.

Nije ovde u pitanju samo Zakon o javnim preduzećima, biće tu još određenih zakonskih rešenja, dodaje Arsić.

Prema njegovim rečima, u SNS-u zaista žele da se izborni proces reformiše.

“Konačno postoji konsenzus u društvu za reformu izbornog procesa. Mi ćemo sve uraditi da ta reforma ide u pravcu razvoja demokratije i što slobodnijeg izražavanja građana”, navodi Arsić.

Opozicioni poslanici ne žele da procenjuju domete predloženih mera. Poručuju: sa izmenama je trebalo da se počne ranije.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije smatra da je sa izmenama trebalo da se krene ranije, dok, kako kaže, sumnja u izborni proces nije ovoliko porasla.

“Sama ta mera neće revolucionarno promeniti stanje ni u našoj predizbornoj kampanji, ali nije loše kao opomena, kao neko upozorenje ljudima da bi u nekom trenutku mogli odgovarati za zloupotrebe koje čine”, ocenjuje Vukadinović.

Kako dodaje, u okviru neke šire lepeze mera ona jeste pozitivna.

Nakon razgovora u okviru dijaloga vlasti i opozicije u tabeli obaveza našlo se polje o sprečavanju korišćenja javnih resursa u izbornoj kampanji. Pre tri dana ocena evroparlamentaraca je bila – “delimično ispunjeno”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here