Zemljotres jačine 6,4 jedinice Rihterove skale pogodio je jutros u 3.54 neposrednu okolinu Drača. Najmanje 13 osoba je poginulo i oko 600 stotina povređeno. Traga se za preživelima u ruševinama. Potres se osetio na čitavom Balkanu. Srbija i druge zemlje sveta uputile pomoć.

14.00 – Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputiće 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina radi pružanja pomoći nakon zemljotresa koji su se dogodili u blizini Tirane i Drača, saopštio je MUP.

13.15 – Ministarstvo odbrane saopštava da je pronađena još jedna žrtva zemljotresa u gradu Lač, pa se broj poginulih popeo na 13. Do sada je iz ruševina spaseno ukupno 39 osoba.

Ruševine u mestu Tumane nakon zemljotresa

Ruševine u mestu Tumane nakon zemljotresa

12.45 – Raste broj žrtava razornog zemljotresa u Albaniji. Prema poslednjim informacijama, poginulo je ukupno 12 osoba – sedam u Draču i pet u Tumanu.

12.20 – Rado Brajović iz Drača posvedočio je za RTS da je zemljotres bio jak, te da je stanje u gradu teško. “Ima mnogo štete, povređenih. Nadam se da će biti što manje žrtava, za sad se ništa još ne zna”, rekao je Brajović.

12.10 – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu izjavio je da je 176 građana hospitalizovano samo u Draču, dok je u kompleksu bolnica na najugroženijim područjima – Tirane, Drača, Kruje, Kubine i Leža smešteno 600 povređenih.

Spasilačka ekipa ispred srušene zgrade u Tumanu

Spasilačka ekipa ispred srušene zgrade u Tumanu

11.50 – Premijerka Ana Brnabić uputila je saučešće premijeru Albanije i svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije u razornom zemljotresu.

11.40 – Ministarstvo odbrane je saopštilo da je pronađeno beživotno telo u ruševinama u Tumanu. To je deveta žrtva zemljotresa, prenosi Panorama.

11.00 – Vlada Rumunije je preko Sektora za vanredne situacije poslala u Albaniju vojne avione sa specijalnim timom za potragu i spasavanje. Iz albanskog ministarstva odbrane navode i da se očekuje dolazak spasilačkih timova iz Turske i Italije.

10.50 – Prema podacima ministarstva odbrane Albanije u zemljotresu je poginulo osam osoba, navodi Panorama.

Potresne scene nakon zemljotresa u Albaniji

Potresne scene nakon zemljotresa u Albaniji

10.10 – Beogradski mediji prenose da je Srbija je poslala vatrogasnu ekipu, kao prvu pomoć u otklanjanju posledica.

9.46 – Ministarstvo odbrane saopštilo je da je poginulo najmanje sedam ljudi. Sedma žrtva zemljotresa pronađena je kod Lješa, navodi Panorama.

9.34 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku i premijeru Republike Albanije Iliru Meti i Ediju Rami, povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

9.30  Albanski premijer Edi Rama napisao je na Tviteru da su premijeri Italije i Grčke Đuzepe Konte i Kirjakos Micotakis naredili da se kao pomoć u Albaniju pošalju letelice sa specijalnim timovima.

9.25 – Čitaoci RTS-a javljaju da su zemljotres osetili tokom noći i u Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Kruševcu.

8.59 Radio-televizija Albanije javlja da se u ruševinama u Tumanu nalaze dve porodice od osam i pet članova i da je u toku akcija spasavanja. Panorama navodi da su 22 osobe spasene iz ruševina u Draču.

8.50 – Povređeno je više od 300 osoba. Hitne službe primile su skoro 400 poziva za pomoć.

8.40 – Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da je poginulo najmanje šest osoba, prenosi Rojters. 

8.10 – Među povređenima i poginulima nema državljana Srbije, kaže za RTS Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić. Delegacija od 100 privrednika je trenutno u Tirani zbog međunarodnog sajma, ali su svi na bezbednom.

Vatrogasci pored srušene zgrade u Draču

Vatrogasci pored srušene zgrade u Draču

8.06 – Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da su u zemljotresu poginule najmanje četiri osobe, prenosi portal Panorama.

7.50 – Pet osoba stradalo u zemljotresu, četiri žene u mestu Tumana i jedna osoba u Draču, navode albanski sajtovi.

7.37 – Jačina naknadnog potresa bila je 5,4 jedinice po Rihteru, zabeležio je Američki geološki zavod.

7.19 – Tri osobe poginule su u zemljotresu, potvrdilo je ministarstvo odbrane Albanije, prenosi portal Panorama.

7.13 – Još jedan snažan potres zabeležen je oko 7.10, javlja Rojters.

Ministarstvo zdravlja Albanije saopštilo je da je poginulo najmanje 13 osoba. Više od 600 povređenih je hospitalizovan u bolnice širom Albanije. Veliki broj objekata se srušio ili je pretrpeo značajnu štetu.

Mediji javljaju da su najveću štetu pretrpli Drač i mesto Tumana, koje je 35 kilometara od Tirane. Albanski mediji javljaju da je reč uglavnom o starijim objektima, rekao je za RTS ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić.

U Draču je pala cela petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dete, javljaju lokalni mediji.

Srušena zgrada u Draču

Srušena zgrada u Draču

Panika se osetila širom zemlje, a građani Tirane izašli su na ulice, neki sa bebama u naručju.

Premijer Albanije Edi Rama napisao je na Tviteru da se intenzivno radi na tome da se spasi svaki mogući život i da je snažan zemljotres prouzrokovao ozbiljne posledice.

“Ovo je dramatičan trenutak u kome moramo biti mirni, stajati jedni pored drugih i suočiti se sa tim udarcem. Učinićemo sve što je u našoj moći da zajedno sa prijateljima prevaziđemo ovu situaciju”, naveo je Rama na Tviteru.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 12 kilometara, a osetio se u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH.

Pomoć iz Srbije

Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputiće 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina radi pružanja pomoći nakon zemljotresa koji su se dogodili u blizini Tirane i Drača.

Obrušen deo hotela u Draču

Obrušen deo hotela u Draču

Specijalistički tim Sektora za vanredne situacije intervenisaće sa opremom za otklanjanje posledica zemljotresa, tačnije za bušenje i lomljenje betona i podizanje tereta nastalih urušavanjem objekata.

Pomoć su uputile i druge zemlje Evrope i sveta.

Zemljotres nešto manje snage od 5,3 stepeni Rihtera dogodio se u neposrednoj blizini u septembru ove godine i tada je povređeno najmanje 70 ljudi, a oštećeno je 500 kuća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here