Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side, epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine. U Srbiji zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći. Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 16 osoba koje su od side preminule tokom ove godine, 14 su muškarci.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se širom sveta, a u Srbiji svi zainteresovani mogu besplatno da se testiraju i savetuju oko bolesti u savetovalištima širom zemlje.

Od 12 časova do ponoći u Studentskoj poliklinici organizovano besplatno testiranje za sve one koji žele da provere svoj HIV status.

Doktorka Mila Pavlović rekla je za RTS na testiranje mogu da dođu svi bez obzira na to da li su studenti, svi oni koji misli da im preti opasnost od bolesti.

Istakla je da, ukoliko je prošlo mesec dana od rizične situacije, veoma je važno testiranje.

Na Studentskoj poliklinici, osim testa na HIV, radi se i test na hepatitis C.

“U prethodnih pet dana 230 ljudi je uradilo test na HIV, od kojih su dvoje bili pozitivni, a troje pozitivni na hepatitis C”, rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, veoma je važno da onaj koji je HIV pozitivan rano to i sazna, jer danas postoji veoma moćna terapija koja može da pomogne.

Osobe inficirane HIV-om mogu sa antiretrovirusnom terapijom živeti više od pedeset godina od momenta otpočinjanja lečenja, a to praktično znači da se život osoba sa HIV-om približio prosečno očekivanom životnom veku u Evropi i SAD u, jer se kod većine inficiranih osoba HIV otkrije između dvadeset pete i dvadeset devete godine života.

Doktorka Pavlović je dodala da nema odgovornije i zrelije odluke nego da se testirate.

Ukazala je da je najviše obolelih među onima koji imaju istopolne odnose, a da najveći rizik nosi analani seksualni odnos, jer je to nadominantniji put prenosa infekcije.

Prema njenim rečima, mnogo je manje zavisnika od narkotika kod kojih su registrovane HIV infekcije.

“Ne pamtimo da li smo poslednjih godina među intravenskim korisnicima imali HIV infekcija, ali imamo hepatitis C”, navela je Pavlovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here