ČAČAK – Na rekonstruisanom platou kod takozvane “Gradske rupe“, na prostoru između Robne kuće “Ineks“ i poslastičarnice “Pelivan“, postavljena je fontana “Devojčica“, rad vajara Oskara Berbelje.

U godini kada se navršava 20 godina od smrti Oskara Berbelje (1921-1999), Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ Čačak priredila je monografiju o ovom umetniku koja će biti promovisana u okviru obeležavanja proslave Dana grada (promocija će biti 17. decembra u Domu kulture).

Ujedno, pamteći doprinos čuvene porodice Berbelja našem gradu, tražen je pogodan momenat i mesto de se ponovo postavi fontana koja je svojevremeno stajala ispred zgrade Pošte. Stariji sugrađani se sećaju, skulptura u fontani je tu stajala od 1959. godine do početka devedesetih, kada je demontirana, a na njeno mesto postavljen spomenik našem velikom vojskovođi, vojvodi Stepi Stepanoviću.

Plato iznad “rupe” nekada i sada

Fontana je premeštena bliže službenom ulazu u Čačansku banku. Tu u blizini bio je i dragstor koji je po njoj nosio ime. Pre oko 15 godina skulptura iz fontane je izvaljena i bačena na dno stepeništa u “Gradskoj rupi“. Od tada je bila u depou Galerije, čije je vlasništvo.
Galerija poseduje 13 skulptura dobijenih na poklon od ovog umetnika. Davnih šezdesetih godina u dvorištu Galerije su postavljene dve, a tri skulpture naši sugrađani od 2010. mogu videti u Gradskom parku.
Rekonstrukcija platoa kod “Gradske rupe“ je bila dobar momenat da se u sklopu parternog uređenja tog prostora u centru grada postavi fontana sa skulpturom sa značajnom zavičajnom istorijom, a radi se o prvoj fontani, što je ujedno i prva modernistička skulptura u našem gradu.

Oskar Berbelja je uradio i unutrašnje uređenje zgrade Doma kulture i reljef “Puž“, po kome je zgrada prepoznatljiva, a Berbeljinih skulptura dosta ima i u gradu i okolini (najpoznatiji je spomenik u centru Guče).

Podatak da je jedan deo današnjeg javnog preduzeća “Gradsko zelenilo“ faktički proizašlo iz kamenorezačke radionice Oskarovog oca Frančeska Berbelje, takođe govori u prilog tome da Čačak, a i naše ustanove Galerija i Dom kulture na neki način imaju obavezu u smislu podsećanja na višedecenijski uspešan skulptorski rad i njegov angažman na doprinosu modernom uređenju javnih gradskih prostora, ali i na kamenorezačku radionicu Oskarovog oca i na celu porodicu Berbelja.

Izvor: Morava info, UG “Nadežda Petrović“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here