U utorak 10. decembra sa početkom u 19 :30 časova u maloj sali Doma kulture u okviru kulturno obrazovnog programa održađe se promocija knjige i predavanje  Nikole Popovića “Skice za plovidbu”.

U knjizi „Skice za plovidbu“ Nikole Popovića nastavlja se čudesno putovanje, poznato nam iz prve autorove knjige „Priče iz Libana“. Priče iz Afrike, Severne Amerike, Mediterana govore toplinom sunca i lepotom svog leta, natkrivaju svakodnevnicu kao ćilim rukom tkan, od svilenih niti sećanja.Veštinom oka i pera, autor gradi atmosferu i portrete, pričanje je plovidba doživljenog i snevanog, protkano najposebnijom ljudskom osobinom – videti dobrotu na licu čoveka i tragove samosvojnog života, koji se probija poput trave na poljima, lista na grani, poput krošnje nad sudbinom, lutanjima, zanosima, ka suđenoj plovidbi. Nekad su obale i kopno pod nogama, nekad je nebo visoko i nisu plovne vode. Ali, plovidba je snevanje, opire se mrtvilu i mrtvaji svakoj, treba se prepustiti i osetiti čar putovanja. Bez prtljaga i tegobe što sputavaju, možemo ploviti sa ovim pričama za svojim snom.
ikola Popović (Sarajevo, 1979), italijanista po struci, bavi se istraživanjem savremene italijanske proze. Predaje italijanski jezik na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevacu. Objavio je prevode knjiga Etorea Mazine, Simone Vinči, Valerije Parele i brojne prevode italijanskih pisaca u književnim časopisima. Autor je kritičkih ostvrta iz oblasti filma, pozorišta i književnosti, putopisa i reportaža iz Togoa, Gane, DR Kongo i drugih zemalja. Objavio jeknjige putopisne proze: Priče iz Libana (Centar za kulturu „Gradac“, Raška, 2016) koja je dobila nagradu Akademije „Ivo Andrić“ za putopisnu knjigu i povezivanje kultura, te Skice za plovidbu (Agnosta, Beograd, 2019). Prevođen je na engleski i makedonski jezik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Bosanska vila“ u Sarajevu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here