Radnici čačanske „Zoohigijene“, koja posluje u sastavu JKP „Komunalac“ iz Čačka, danas su izveli nesvakidašnji poduhvat, hvatanje i skidanje sa krova jedne proizvodne hale u Atenici psa, koji se tu našao pod za sada još nerazjašnjenim okolnostima.

–  Juče smo primili poziv građana da intervenišemo i pokušamo da sa krova objekta visokog oko 6 – 7 metara spasemo psa, za koga su nam rekli da već izvesno vreme boravi tu – kaže upravnik RJ „Zoohigijena“ Aleksandar Maksimović. – Odmah po pozivu uputio sam radnike druge smene da sagledaju situaciju i procene da li mogu to da obave na bezbedan način, ali sam dobio povratnu informaciju sa terena da je to prilično opasan poduhvat sa stanovišta bezbednosti.

Foto: Zoohigijena

Prema njegovim rečima tokom današnjeg dana je kontaktirano više udruženja i organizacija koje se bave spašavanjem životinja u rizičnim situacijama, ali do pravog rešenja nije se moglo doći. Kontaktiran je i Štab za vanredne situacije u Čačku, pa se na naznačenom mestu uskoro pojavio i načelnik Bratislav Zečević. Vrlo brzo se pored hale okupio i veći broj radoznalih građana.

– Nismo mogli da iznađemo pravi način kako da dođemo do psa, mada su nam radnici iz hale ponudili merdevine adekvatne dužine, ali su nam rekli da su oni već pokušavali u više navrata da ga uhvate u čemu nisu uspeli. Prethodnih nekoliko dana su psa hranili, bacajući mu komade hleba i mesa na krov objekta, a vodu je pio iz oluka – objašnjava Maksimović. – Ja nisam mogao nikome od  zaposlenih da naložim da se popenje na krov, jer im to nije u opisu posla, ali se kolega Zoran Ječmenica ponudio da on to učini, s obzirom da se ne boji visine.

Međutim, kada se Ječmenica uzverao uz merdevine, tek tada je nastao problem, pošto je pas bio veoma plašljiv i nije hteo da mu priđe. Zahvaljujući iskustvu stečenom tokom rada u službi „Zoohigijene“ i prođenoj obuci na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, Ječmenica je uspeo posle desetak minuta jurnjave po zaleđenom i klizavom limu da se domogne uplašene životinje i uz pomoć kolega Srđana Antonijevića i Vladimira Ružića bezbedno je spusti na zemlju. Posle kontrole zdravstvenog stanja, pas je transportovan u prihvatilište za napuštene životinje u Milićevcima.

Foto: Zoohigijena

–  Nije me bilo strah, s obzirom da sam ranije već imao iskustva u radu na visini, prilikom određenih popravki na krovu svoje i drugih kuća, tako da mi to nije predstavljalo problem. Najteže je bilo savlada psa, koji je usled pretrpljenog straha u pojedinim momentima ispoljavao čak i agresivnost. Kada se našao na sigurnom i njemu je laknulo, pa je bio prilično miran. Ne smatram da sam učinio neko veliko delo – skroman je Ječmenica.

Foto: Zoohigijena

Vest o ovom nesvakidašnjem događaju brzo se proširila gradom, tako da su se pojedini ljubitelji pasa već javljali sa željom da udome ovog nestaška, koji izgleda u sebi ima i krvi ptičara, s obzirom na mestu na kome je uhvaćen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here