DR Ana Jeremić iz GAK “Narodni front”, pored ponuda iz najboljih svetskih centara, ne planira da ode iz zemlje.

SRBIJA ima stručnjake iz različitih oblasti medicine na svetskom glasu, ali kad se u medicinsku elitu svrsta neko mlad, na početku karijere, i to iz oblasti u kojoj, možda, i ne možemo da pariramo najboljim centrima, onda je to uspeh za respekt. Pohvale je ovoga puta zaslužila dr Ana Jeremić, klinički embriolog. Ona se na redovnom godišnjem testiranju embriologa, koje je u Beču organizovalo Evropsko društvo za ljudsku reprodukciju i embriologiju, svrstala među pet odsto najboljih embriologa sveta.

Doktorka Ana, koja je i prvi sertifikovani klinički embriolog u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”, na Odeljenju za vantelesnu oplodnju, među 300 rangiranih embriologa iz svih krajeva sveta pozicionirala se na 10. mesto.

Prilikom rangiranja u Beču obavljeno je sveobuhvatno testiranje znanja i veština o najsavremenijim metodologijama i tehnikama u svetu vantelesne oplodnje. To Anin uspeh čini još većim, s obzirom na to da značajan deo metoda i tehnologije u ovoj oblasti u Srbiji, iz ekonomskih razloga, još nema primenu. To, naravno, podiže i rejting GAK “Narodni front” među klinikama za vantelesnu oplodnju u svetu.

Odmah po objavljivanju rang-liste usledile su ponude iz drugih centara širom sveta – kaže dr Ana Jeremić. – Mnogi su očekivali da ću primamljive ponude iz velikih svetskih centara prihvatiti bez razmišljanja. Ali, mene je entuzijazam ljudi koji Srbiju ubrzano menjaju nabolje, u svim sferama društva, motivisao da i ja dam svoj doprinos. Napredak koji naša zemlja ostvaruje u mnogim sferama društva razlog je zbog kojeg zasada želim da ostanem u Srbiji i pomognem u borbi protiv bele kuge.

Anin entuzijazam je prepoznat u Klinici u kojoj radi od prošle godine. Za sve ideje, kaže, dobila je podršku profesora Željka Mikovića, direktora Klinike. Sada u ovoj ustanovi može da se uradi više postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje i da se pomogne većem broju pacijenata koji su ranije, zbog malog kapaciteta, morali ovu proceduru da obave u nekoj od privatnih klinika.

Još prilikom odabira studija, Ana je imala želju da se bavi embriologijom, koja je tada, pre 17 godina, u Srbiji bila na samom početku.

Primer iz moje okoline, kada je jedan par u ranim četrdesetim godinama, posle dve decenije pokušaja i borbe za potomstvo, zahvaljujući vantelesnoj oplodnji dobio svoje prvo dete, i njihova radost i sreća zbog toga, probudio je kod mene želju da se bavim ovim poslom i pomognem onima koji žarko žele potomstvo, a ne mogu da postanu roditelji na prirodan način – priča doktorka Ana.

Posle diplomiranja, do dolaska u GAK “Narodni front”, Ana je išla na više obuka u inostranstvo, a upisala je i doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bila je u turskom lancu klinika “Adžibadem”, u Švajcarskoj kod čuvenog kliničkog embriologa Marka van den Berga…

Uvek sam bila primljena veoma profesionalno i svaki trenutak tamo proveden imao je za cilj samo jedno: prenošenje što više znanja i veština – objašnjava doktorka Ana. – Nije postojala razlika u tretmanu zaposlenih embriologa na inostranim klinikama i npr. mene koja sam na obuci. Sve je usmereno na što bolju obuku i što bolje rezultate. Najveća razlika u odnosu na našu zemlju je, nažalost, u uslovima rada, ali vidim da država i ovde sada mnogo ulaže u opremanje bolnica.

Usavršavanje u svetu je skupo, našim lekarima i klinikama koje bi ih slale, kako doktorka Ana kaže, gotovo nedostižno. Sedam dana obuke u Cirihu, recimo, košta 5.000 švajcarskih franaka. Na to treba dodati i troškove putovanja i života tamo. A za bolju obuku lekarima je potrebno minimum dva meseca boravka tamo.

UMESTO BIOLOGA

DO Aninog dolaska u GAK “Narodni front” poslove embriologa su obavljali biolozi.

U radu odeljenja za vantelesnu oplodnju klinički embriolog obavlja, možda, i najznačajniju ulogu – objašnjava dr Ana. – Važan je i individualni pristup svakom pacijentu. Danas postoji mnogo metoda u polju vantelesne oplodnje i treba odabrati najbolju za konkretnog pacijenta.

NE ODUSTAJTE

SVAKOM paru koji u GAK “Narodni front” dođe na vantelesnu oplodnju, doktorka Ana Jeremić je podrška:

Znam da nije lako, ali vredi pokušati i dati sve od sebe. Medicina je napredovala, mogućnosti su zaista velike. Pokušajte, ne odustajte. Država je omogućila besplatne pokušaje, sada je sve na vama. Vredi boriti se.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here