Protest “Jedan od pet miliona” održao se u subotu u centru Beograda. Ispred Skupštine Srbije došlo je do incidenta.

Za razliku od ranije, nije prijavljen policiji, jer je na prethodnom okupljanju napadnut jedan od organizatora Srđan Marković, a policija se tim povodom nije oglasila.

Večerašnji protest je, kako je još naveo organizator, prvi skup u drugoj godini demonstracija započetih krajem prošle godine, posle napada na lidera Levice Borka Stefanovića u Kruševcu.

“Prošlo je godinu dana protesta i borbe za promenu vlasti i sistema koji je ta vlast uzurpirala. Ne stajemo sve do ispunjenja zajedničkog cilja – zato Plato”, navedeno je u pozivu na 53. protest po redu na trgu ispred Filozofskog fakulteta.

Kao govornici najavljeni su Marinika Tepić, advokat Vladimir Gajić, psiholog Žarko Trebješanin i jedan od organizatora protesta Tea Vukadinović.

Prošle subote, Srđan Marković iz organizacije protesta rekao da ga je napao isti čovek koji je to već jednom uradio i stalno ga prati na protestima.

Više učesnika protesta “1 od 5 miliona” probilo se do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbešenje.

Kako prenose mediji, lider Dveri Boško Obradović je osoba koja je jarbolom probijala staklo.

Među demonstrantioma na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović. Demonstranti su prethodno najavili ispred zgrade RTS da će doći u skupštinu da pokucaju na vrata da vide ima li koga unutra.

Među učesnicima večerašnjeg protesta bio je i Marko Bastać. “Lopovi, lopovi!”, “Ustanak, ustanak”, “Vučiću, pe**u”, “Gotov je”, vikali su ispred ulaza u parlament. Pre nego što su potrčali uz stepenice zgrade parlamenta, organizatori su porucili da su ošlobodili jednu instituciju, a da će osloboditi i druge.

“Kao što smo kucali na vrata Rektorata, tako sad kucamo na vrata skupštine”, poručili su organizatori.

Veliki broj učesnika protesta i bio je na vratima zgrade parlamenta, noseći dve zastave Srbije, a mobilnim telefonima snimali su ulaz u parlament.

Kada su došli ispred zgrade Skupštine Srbije, na stepenište je izašlo nekoliko pripadnika skupštinskog obezbeđenja u civilu, koje ih je upozorilo da se ne penju dalje, ali oni su prošli pored njih.

Veći deo učesnika protesta je nastavio šetnju, dok je jedan deo na kratko još ostao ispred vrata parlamenta nakon čega su se pridružili koloni. Oni su se potom uputili ka Terazijama, a protest je završen na Trgu Republike, gde su organizatori najavili da ni sledeći skup neće prijaviti policiji, ukoliko ne budu privedeni napadači na jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

Organizatori su rekli da je ovo što se videlo večeras na protestu samo upozorenje.

B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here