Sa piste u Lađevcima nešto pre 12:00 časova poleteo je prvi avion “Er Srbije” sa aerodroma “Morava”. Nakon kašnjenja zbog magle, 70 putnika otputovalo je za Beč.

Avion ATR 72-500 poleteo je iz Beograda i prešao između Valjeva i Ljiga, preleteo Vujetince u pravcu Knića gde je napravio zaokret i sleteo iz pravca Kraljeva.

– Veliki dan za aerodrom Morava. Aerodromi Srbije učinili su sve da do ovog dođe. U toku zimske sezone leteće se ka Beču, kasnije ka Solunu. Ovo nije kraj, nadamo se da će se broj destinacija povećavati. I da ćemo imati još bolje uslove – rekao je direktor Aerodroma Srbije, Mihailo Zdravković.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je izjavio da je to istorijski dan za Raški, Moravički i Zlatiborski okrug, jer će sada građani tog kraja umesto za tri sata do Beograda putovati pola sata, a do Beča sat i po.

– Generacije Kraljevčana sanjale su ovaj dan i danas konačno iz Kraljeva letimo za Beč – rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, uz početak gradnje Moravskog koridora, otvaranjem Leonija i Taip grupe, Kraljevo ponovo postaje industrijski grad i grad koji je dobro infrastrukturno povezan sa svim gradovima u Srbiji, ali i sa inostranstvom.

– Očekujem da je ovo početak novog života na Ibru i da ćemo u godinama koje slede govoriti samo o uspesima i dobrim rezultatima – podvukao je Terzić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović saglasan je sa kraljevačkim kolegom da je ovo veliki dan za sve stanovnike centralne i zapadne Srbije, dodajući da za njih počinje “nova era i da je ubeđen da će već u narednim godinama “kargo” terminal stvoriti uslove za poljoprivrednike i privrednike da sa svojim proizvodima brže dođu na tržište Evrope i sveta.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Ðurović kaže da je aerodrom u tom regionu bio želja i potreba u turističkom i privrednom smislu, kako bi bio povezan sa centrima u Srbiji i u Evropi.

– U turističkom smislu, za Vrnjačku Banju je to veliki poduhvat, jer smo imali veliki hendikep i primedbe i naših turista i turista iz inostravnstva koji su se žalili na dug transfer od Beograda do Vrnjačke Banje – rekao je Ðurović.

Izrazio je nadu da će u dogovoru sa “Er Srbijom” u narednom periodu dogovoriti čarter letove koji su turistički bitni za Vrnjačku Banju.

Aerodrom “Morava” ima sve što je putnicima potrebno, a i Banka Poštanska štedionica je nedavno na aerodromu otvorila svoju ekspozituru.

Prvi avion sa aerodroma “Morava” kod Kraljeva trebalo je ka Beču da poleti jutros u 7.55. Poletanje je, međutim, bilo odloženo jer letelica iz Beograda nije mogla da sleti na pistu “Morave” zbog guste magle.

Telegraf Biznis

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here