Deonica autoputa “Miloš Veliki”, od Surčina do Obrenovca, otvorena je danas, a svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Autoput će za građane biti otvoren od večeras u 20 sati.

Deonica je duga 17,6 kilometara i povezaće autoputem ceo potez od Beograda do Čačka od 120 kilometara. Završetkom i tog dela autoputa “Miloš Veliki” od Beograda do Čačka će moći da se stigne za oko sat vremena.

Vučić je na početku ceremonije prišao predstavnicima kineske kompanije CCCC koji su obećali završetak radova na autoputu do Požege do kraja 2021. godine. On je rekao da su radovi na deonici Surčin – Obrenovac završeni pre roka. “Za tačno dve godine ići ćemo i do Miloševe Požege autoputem, i oni će (Kinezi) to da ispune. Građani više neće mučiti vožnjom kroz ovčarsko-kablarsku klisuru. Lučani će da procvetaju. Čačak postaje centar sveta”, rekao je predsednik.

“Taman mi je vreme da tada završim mandat i mogu na ponosno da odem”, rekao je Vučić kineskoj delegaciji povodom najave termina o završetku radova na putu do Požege.

On se našalio i sa direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom rečima – “to si ti Drobnjak sve nameštao za Čačak”.

Novinari sa lica mesta prenose da Čačani danas slave jer smatraju da će ovaj put doprineti dolasku stranih investitora. Pored toga, važno je i što će zbog novog puta biti smanjen broj nesreća i smrti na Ibarskoj magistrali, koja je pre “Miloša Velikog” bila dominantna saobraćajna veza ka gradu.

Inače, Vučić, premijerka Ana Brnabić, Milorad Dodik i Zorana Mihajlović vozili su se autobusom novom deonicom puta, što je ujedno i prvi prolazak nekog vozila na toj trasi.

Vučić je novinarima rekao i da će zajedno sa premijerkom Brnabić 28. decembra građanima predstaviti snažnu reformsku agendu kako bismo postigli rast od šest odsto.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja autoputa, koja je počela oko 12 sati prva je govorila ministarka Mihajlović koja je ukazala na značaj radova za celu Srbiju.

Predstavnik kineske kompanije koja je radila put rekao je okupljenima, Čang Sijaoujen u ime kompanije CCCC zahvalio je Vladi, ambadsadama, sponzorima na izvanrednom doprinosu realizaciji projekta. “Trudićemo se kao i do sada da kvalitetno gradimo puteve, a naš rad će biti simbol prijateljstva Srbije i Kine”, rekao je.

Oukupljenim se obratio i Milorad Dodik koji je ocenio da je ovo godina uspeha u Srbiji, ali i pobeda svih onih koji žive u RS. Put vodi i ka delu RS, ka Višegradu, rekao je i čestitao i zahvalio se Vučiću na tome što je Srbija postala najjača u regionu.

Ambasadorka Kine Čen Bo obratila se na srpskom jeziku i poručila da je ovo veliki događaj u saradnji Kine i Srbije. “Izgradnja puteva je prvi korak ka bogatstvu”, rekla je Bo, navodeći da se tako kaže u njenoj zemlji. Ona je podsetila na sve zajedničke infrastrukturne poslove Srbije i Kine i ocenila da može samo da ponovi rečenicu “U Srbiji ništa više nije daleko”. “Hvala vam što ste pokazali kineski kvalitet i tehnologiju ovde u Srbiji i celoj Evropi”; rekla je ona zahvaljujući se kineskim radnicima koji su radili na putu. Ona je na kraju poželela i svima srećnu slavu – Svetog Nikolu, ali i Novu godinu. “Želim da večno traje čelično prijateljstvo Srbije i Kine”, rekla je.

Izvor: Mondo

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here