ČAČAK – Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije demantovao je danas navode predsednika Dveri Boška Obradovića da postoji plan o naseljavanju migranata u Srbiji, o kupovini kuća ili seoskih imanja za njih i dodao da je Srbija samo “prolazna stanica na putu ka EU“.

Obradoviću je još 2017. godine, povodom usvajanja Lokalnog akcionog plana zvanično odgovoreno na poslaničko pitanje i objašnjeno da predlog LAP-a u Čačku ne predviđa naseljavanje migranata u tom gradu, već kupovinu kuća i stambeno zbrinjavanje naših sunarodnika izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i interno raseljenih sa Kosova – navodi se u saopštenju Komesarijata.

Povodom navoda o tome da će u Srbiju iz Austrije, Nemačke i drugih zemalja EU biti vraćeni migranti iz Azije koji nisu tamo dobili azil, Komesarijat navodi da u Srbiji nije primljen nijedan deportovani migrant.

Podsećamo da je Zakonom o upravljanju migracijama propisano da su jedinice lokalne samouprave u obavezi da formiraju Savete za migracije. Ti saveti dužni su da usvajaju lokalne akcione planove, koji se izmedju ostalog, tiču i reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata, kakav je Srbija imala 2015. godine kada je preko njene teritorije prešlo više od milion migranata sa Bliskog istoka na putu ka EU – dodaje se u saopštenju.

Pokret Dveri u Čačku pokrenuo je u pondeljak peticiju protiv izgradnje migrantskog centra i naseljavanja migranata u tom gradu.

Lider Dveri Boško Obradović kazao je na konferenciji za novinare da je bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao da je u njegovo vreme sklopljen ugovor sa Vladom Srbije da migranti kojima Austrija odbije zahtev za azil, a koji ne mogu da se vrate u zemlju porekla, budu vraćeni u Srbiju.

Posle izjave (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da će iz Srbija preuzeti deo migranata iz Grčke jasno je da kreće ostvarenje ranije najave da će prazna srpska sela naseliti migranti – izjavio je Obradović.

Dodao je da “posebno zabrinjava“ Lokalni akcioni plan za unapredjenje položaja migranata u potrebi bez utvrdjenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018-2021. godine.

Izvor. Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here