Ko danas ne slavi Svetog Nikolu, na slavu ide. A gde su slave, tu je i alkohol. Ako vozite, držite se podalje od čašice pošto alkohol i vas i sve ostale učesnike u saobraćaju može da dovede u opasnost.

Čini se da vozači u Srbiji nisu dovoljno svesni koliko vožnja pod dejstvom alkohola može biti pogubna. Protekle nedelje policija je za sedam dana otkrila 2.800 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola.

Dejstvo alkohola utiče na smanjenje brzine, izoštravanje slike i poremećaja dubinskog gledanja. Zbog toga vozači imaju problem da procene udaljenost i brzinu vozila.

Onaj ko konzumira alkohol, neće moći da se dovoljno brzo navikne na mrak. Usporene su i reakcije na zvučne i svetlosne signale, refleksi su usporeni, radnje se izvode netačno, a osećaj ravnoteže je narušen.

Trezan vozač reaguje na opasnost u opsegu 0,75 i jedne sekunde, a vozaču pod dejstvom alkohola treba najmanje dve sekunde da donese odluku.

Vozač koji nije konzumirao alkohol vidi saobraćajni znak na gotovo 140 metara, a pijan vozač na 118 metara, pa čak i manje.

Alkohol utiče i na sluh, pa tako trezan vozač čuje drugo vozilo na udaljenosti od 340 metara, a pijan na 203 metra.

U vožnji pri brzini od 50 kilometara na sat, u mraku, pošto vozača zaseni vozilo koje mu dolazi u susret, vozaču koji nije pod uticajem alkohola potrebno je 68 metara da se privikne na novonastalu situaciju, dok je alkoholisanom vozaču potrebno 126 metara da obavi istu radnju.

Nakon sat vremena po uzimanju alkoholnog pića, najveća je koncentracija alkohola u organizmu.

Ako ste popili samo jedno piće, najbolje je da sačekate barem dva sata – toliko je organizmu potrebno da otkloni čašu alkohola.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here