Čačak – Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog budzeta za 2020. godinu u iznosu od 4, 76 milijardi dinara što je za 217 miliona više od ovogodišnjeg .

Gradonačelnik Milun Todorović ocenio je budzet za 2020. kao intenzivan, razvojni, i ambiciozan ali i kao veoma socijalno odgovoran, što znači da su svi segmenti društva pokriveni.

“Najviše prihoda očekuje se od poreza na zaradu u iznosu 1, 89 milijardi, 265 miliona od poreza na samostalne delatnosti, 495 miliona od poreza na zarade, 120 miliona od građevinskog zemljišta, 115 miliona od taksi i ostalih prihoda i 288 miliona od transfernih sredstava iz republike”, kazao je Todorović.

On je naglasio da se usledećoj godini očekuju brojne investicije i projekti kako bi se povuklo što više sredstava i od Vlade RS , Evropske unije, Danskog saveta i ostalih fondova.

“Ono na čemu smo insistirali jeste da se 840 miliona dinara investira u predškolske ustanove, 195 miliona u sport i omladinu, 58 miliona u poljoprivrednu proizvodnju, oko 640 miliona u komunalne delatnosti , 303 miliona u kulturu, dok je za socijalna davanja i dečiju zaštitu opredeljeno 345 miliona dinara”, istakao je Todorović.

Prema njegovim reči,a grad će u sledećoj godini za izgradnju brane “Svračkovo” opredeliti 24.606.310 dinara, nastaviće se izgradnja privrendih zona u Preljini i Konjevićima, a među brojnim investicijama su i izgradnja Doma zdravlja u Ljubiću, Doma za stare, kao i nastavak gradnje ulice 10, odnosno budućeg bulevara vojvode Radomira Putnika. Budzetom je predviđeno 240 miliona dinara za izvlašćivanje zemljišta na toj trasi.

“Naredne godine očekuje nas uređenje gradske plaže, otkupljeni su objekti i zemljište pored crkve Svete Marine u Atenici gde se gradi park. Očekujem da i hala Košarkaškog kluba Borac naredne godine pređe u vlasništvo grada, trenutno postoje tehnički problemi, odnosno nesuglasice sa podzakonskim aktima. Kada to uradimo idemo u projekat i građevinske radove. I dalje će se raditi na uređenju centra grada, gradske rupe, ali i ostalih delova”, tvrdi gradonačelnik.

Prema njegovim rečima Čačak će biti prvi grad koji će od sledeće godine podsticati rađanje drugog deteta uz pomoć vantelesne oplodnje kod roditelja koji ponovo žele da se ostvare u toj ulozi.

“Podsticajna sredstva za vantelesnu oplodnju iznosiće 9,5 miliona, a za novorođenu decu 15 miliona”, precizirao je Todorović.

Izvor: Rina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here