Tokom ponedeljka i utorka urađeno je proširenje hardverske infrastrukture elektronskog dnevnika, a uvidom u podatke o prijavljivanju na sistem utvrđeno je da je u čitavom periodu kontinuirano bio dostupan.

Moglo je samo da se desi da je u toku izvođenja tih operacija odziv sistema bio nešto slabiji, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povodom medijskih napisa da prethodnih dana “roditelji nisu mogli da vide ocene đaka, a nastavnici da ih upišu”.

Sigurnost sistema i bezbednost podataka ni u jednom trenutku ne dovode se u pitanje, uprkos napadima kojima smo svedoci poslednjih nekoliko dana, možda i mesec, a koji samo kratkotrajno otežaju upotrebu sistema es-Dnevnik, kažu u Ministarstvu.

“Ti napadi su tipa DDoS, kada hakeri, zloupotrebljavajući veliki broj računara koje su prethodno zarazili virusima, generišu enormno veliku količinu mrežnog saobraćaja ka serverima na kojima es-Dnevnik funkcioniše, čime se uspori odziv sistema, odnosno vreme od trenutka kada korisnik zatraži učitavanje podataka do trenutka kada mu se vrate traženi podaci”, navode u Ministarstvu.

Napominju da je takve napade veoma teško preduprediti, ali se od njih može relativno lako zaštititi, čime se sistem vraća na raspolaganje njegovim korisnicima.

Kako ističu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, problem u vezi sa pristupom es-Dnevniku može da bude prouzrokovan i problemima koji nemaju veze sa funkcionisanjem elektronske verzije dnevnika, poput kratkotrajnih prekida internet saobraćaja sa strane korisnika ka čitavom internetu ili delu interneta na koji je povezan es-Dnevnik.

“To, svakako, nije u našoj nadležnosti. Imajući u vidu kvalitet infrastrukture i softverskog rešenja es-Dnevnika, koji zajedno obezbeđuju veoma visoku dostupnost sistema, možemo zaključiti da većina retkih problema u pristupu es-Dnevniku pretežno potiče zbog uzroka čije otklanjanje nije u našoj nadležnosti, niti našeg izvođača za es-Dnevnik”, zaključuju u Ministarstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here